Totul despre noul buletin. Va fi mai mic, mai sigur și va elimina cozile de la ghișeu

Ministerul de Interne a lansat în dezbatere publică un proiect ce modifică semnificativ modul în care suntemise și folosite cărțile de identitate.

Loading...

Este, de fapt, o reformă ce se vrea în linie cu standardele de la nivelul Uniunii Europene. Noile reglementări ar urma să intre în vigoare din 2021. Fără noiledocumente nu se va mai putea călători în fața țării.

Iată tot ce trebuiesă știi despre noile cărți de identitate!
Acte de identitate emise de la 12 ani

Probabil cea mai importantămodificare se referă la vârsta de la care unui român i se eliberează actul de identitate. Aceasta ar urma să scadă – de la 14 ani la 12. De asemenea, actul de identitate se poate elibera chiar și înainte de împlinireaacestei vârste, opțional. Așadar, doar dacă părinții sau reprezentanții legali doresc acest lucru.

Noile acte de identitateurmează să beneficieze de elemente de securitate sporită. Vei fi, așadar, mai protejat împotriva falsurilor. Ți se va permite, de asemenea, să accesezi servicii ale administraţieipublice fără să fie nevoie să te mai prezinți la ghișeu.

Vor fi folosite în calitate de card de sănătate

Un alt aspect important: noile cărți de identitatevor putea fi folosite și în calitate de carduri de sănătate.

MAI precizează că noul act electronic de identitate va putea fi folosit pentru autentificareaîn platforma informatică a asigurărilor de sănătate şi, în aceste condiţii, va asigura „funcţionalitatea de card de sănătate”.

Va conține un cip electronic

Important de precizat că, vrând-nevrând, trebuie să-ți schimbibuletinul vechi cu cel noi, care conține un cip. Ministrul de Interne, Marcel Vela, a insistat că acele cărți de identitate fără cip nu vor putea fi folosite începând cu anul viitor de cetăţeniiromâni pentru a ieşi din ţară.

„Se va crea și posibilitateade a crea o carte de identitate simplă pentru cetățenii care nu vor carte de identitate cu cip. Cartea simplă de identitate nu va conţine cip sau date electronice, dar va prezenta un grad ridicat de securitate. Acesttip de carte fără cip nu va putea fi folosit de anul viitor pentru a ieşi din ţară”, spune Marcel Vela, ministru de Interne.

Va elimina cozile la ghișeu

O altă prevedereimportantă se referă la interacțiunea cu instituțiile statului. Noile acte de identitate îți vor permite, indiferent dacă te afli în România sau în străinătate, să rezolvi online oriceproblemă cu autorităţile administraţiei publice şi să soliciți prestarea de servicii publice. Pentru astavom avea însă nevoie de un cititor de card care costă aproximativ 10 euro.

Noua carte de identitateva costa aproximativ 15 euro. Aceasta va putea fi eliberată la expirarea actualelordocumente de identitate sau la cerere, după 3 august 2021.