ULTIMA ORA! A apărut o nouă tulpină COVID românească. Medic: ”Din nefericire am observat o modificare în simptomatologie

România se confruntă deja cu o nouă tulpină de Covid-19, apărută pe plan local, mult mai periculoasă față de variantele cunoscute până acum, este ipoteza medicilor din Iași, care se confruntă cu manifestări dramatice ale bolii.

Simptomele Covid și evoluția bolii nu mai sunt aceleași ca anul trecut, iar pacienții infectați care se prezintă aparent la timp la spital ajung la ATI în câteva minute, ceea ce îi face pe specialiștii ieșeni să ia tot mai serios în calcul ipoteza apariției unei nou tulpini a Sars-Cov-2, de data aceasta chiar în România, scrie Ziarul de Iași.

Din ce s-a constatat până acum, fiecare nouă tulpină a virusului a fost mai violentă decât cea anterioară, cu o transmisibilitate mult mai agresivă și o rată a mortalității superioară.

Medicii sunt în alertă. Este posibil să fi apărut o nouă

tulpină COVID românească, după ce au constatat forme tot mai agresive ale bolii în ultimele săptămâni.

Deja au fost recoltate probe de la câţiva pacienţi infectați pentru a fi efectuată secvenţierea.

”Da, din nefericire am observat o modificare în simptomatologia pacienților COVID care sunt infectați cu varianta Delta.

În momentul de față pacienții se prezinta în triaj…

cu forme ale bolii ce necesită suport din punct de vedere al

oxigenoterapiei în doze mici.

Discutam undeva intre 3 până la 5l de oxigen pe minut.

Ne-am dori să nu existe așa ceva, nu ne am dori să mai aparem

și din acest punct de vedere în lumea medicala cu o tulpina românească.

Acest semn e mai mult decât îngrijorător și anume necesarul

crescut de oxigen într-un interval scurt, asta ne aduce semne

mari de întrebare. Poate e aceeași tulpina delta dar și-a

schimbat tipicul sau discutam despre o alta tulpina așa acum spuneam pune probleme foarte mari din punct de vedere al

îngrijirii pacienților” ne-a explicat medicul Florin Roşu,

manager spitalului de boli infecțioase din Iași. scrie antena3

Ipoteză înfricoșătoare a medicilor din Iași: A apărut tulpina românească de Covid-19
Ultima actualizare: 19-10-2021 18:10
bolnavi
Inquam Photos/ Octav Ganea
România se confruntă deja cu o nouă tulpină de Covid-19, apărută pe plan local, mult mai periculoasă față de variantele cunoscute până acum, este ipoteza medicilor din Iași, care se confruntă cu manifestări dramatice ale bolii.

Simptomele Covid și evoluția bolii nu mai sunt aceleași ca anul trecut, iar pacienții infectați care se prezintă aparent la timp la spital ajung la ATI în câteva minute, ceea ce îi face pe specialiștii ieșeni să ia tot mai serios în calcul ipoteza apariției unei nou tulpini a Sars-Cov-2, de data aceasta chiar în România, scrie Ziarul de Iași.

Din ce s-a constatat până acum, fiecare nouă tulpină a virusului a fost mai violentă decât cea anterioară, cu o transmisibilitate mult mai agresivă și o rată a mortalității superioară.

„Ceea ce am observat în ultima perioadă este o modificare a virusului din punctul de vedere al simptomatologiei, şi anume o degradare într-un timp foarte scurt a pacienţilor. Dacă la internare prezintă un necesar de oxigen mic, vorbim de un necesar de 5 litri pe minut, într-un interval foarte scurt, sub 30 de minute, necesarul de oxigen escaladează, necesitând consult de ATI şi îngrijirea în ATI”, a declarat dr. Florin Roşu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva”.

„Ceea ce ne-a adus acest val 4 este proporţia de cazuri grave, care este mult mai mare, iar modalitatea în care evoluează de la debutul bolii către agravare este mult mai rapidă. Dacă, în general, se întâmpla în a 8-a zi de boală , acum ne trezim cu aceste agrăvări în a 4-a sau a 5-a zi de boală. După cum declară pacienţii, pentru că momentul

infectării nu este în general cunoscut. Este ceva clar diferit. Nu pot să spun că este vorba de o nouă tulpină, pentru că, aici, microbiologii, imunologii care studiază aceste aspecte îşi vor spune cuvântul. Dar, în ceea ce priveşte gravitatea cazurilor, ca noutate, noi putem spune da. În acelaşi timp, vorbind cu ai noştri colegi din state europene,

constatăm că la ei, care au o rată de vaccinare de trei ori mai mare decât la noi, nu există aceste cazuri grave, nu se aglomerează spitalele şi ATI”, a spus Diana Cimpoeşu

Că este vorba de o variantă nouă a virusului, mult mai agresivă decât cele cunoscute până acum, este de părere și Diana Cimpoeșu, coordonatorul UPU al Spitalului Clinic de Urgență ”Sfântul Spiridon”. Doctorul așteaptă însă confirmarea microbiologilor și a studiilor de laborator. 

Sursa: Stirileprotv