Un negustor bogat avea patru neveste. Povestea care a cucerit o lume întreagă

Un rege bogat avea 4 neveste. Cea de-a patra sotie era preferata lui si intotdeauna ii facea cadouri minunate si o umplea de aur.

El avea grija de ea si ii oferea tot ce isi dorea. Isi iubea si a treia sotie foarte mult. Era mandru de ea si voia intotdeauna sa se laude cu ea prietenilor lui. Cu toate acestea, statea tot timpul cu frica in san ca aceasta sa nu fuga cu alti barbati.

Isi iubea si a doua sotie. Ea era o persoana foarte atenta, rabdatoare.. era cea careia ii spunea toate secretelele lui. De fiecare data cand negustorul se confrunta cu o problema, el venea la ea pentru ca stia ca, indiferent de situatie, impreuna vor gasi o solutie pentru a trece peste momentele dificile.

Prima sotie a negustorului era o femeie loiala, care il ajutase foarte mult sa isi creasca averea; in plus, ea avea grija de gospodarie. Cu toate acestea, barbatul nu o iubea… aproape daca o observa.

Într-o zi, regele simţi că sfârşitul îi este aproape. Se gândi la viaţa lui plina şi îşi spuse: “Acum am 4 soţii cu mine, dar când voi muri, voi fi singur.” O întrebă pe cea de-a patra nevastă: “Te-am iubit cel mai mult, ti-am dăruit cele mai frumoase haine şi ti-am arătat cea mai mare grija. Acum, eu am să mor, vrei să vii cu mine şi să-mi ţii companie?” “Nici vorbă!” replica cea de-a patra soţie, şi plecă fără un alt cuvânt.

Răspunsul ei străpunse inima regelui ca un cuţit. Regele o întrebă şi pe cea de-a treia soţie:

Te-am iubit toată viaţa mea. Acum ca mor, vrei sa vii cu mine şi să-mi ţii companie?” “Nu!” veni răspunsul celei de-a treia soţii.

“Viaţa e prea bună! Când vei muri, mă voi recăsători!” Inima regelui se strânse de durere.

Apoi o întrebă şi pe cea de-a două soţie: “Întotdeauna am găsit la tine înţelegere şi ajutor şi mereu ai fost acolo pentru mine. Când voi muri, vrei să vii cu mine şi să-mi ţii companie?” “Îmi pare rău, nu te pot ajuta de data aceasta!” replică cea de-a doua soţie.

“Te pot doar înmormânta şi veni la mormântul tău.” Regele fu devastat şi de acest răspuns. Apoi se auzi o voce: “Eu te voi urma oriunde vei merge!” Regele se uita împrejur şi văzu că cea care rostise aceste cuvinte era prima soţie.

Era atât de slabă, pentru că suferise mult din cauza foamei şi a neglijării sale. Adânc îndurerat, regele spuse: “Trebuia să fi avut mult mai multă grija de tine când am avut ocazia!”

Sursa cyd.ro