Ultima ora: WhatsApp ne va șterge contul dacă nu suntem de acord să partajăm date cu Facebook

Când WhatsApp a fost achiziționat de Facebook în 2014, a promis internauților că aplicația sa de mesagerie instantanee nu va colecta nume, adrese, căutări pe internet sau date despre locație. CEO-ul Jan Koum a scris într-o postare pe blog : „Mai presus de toate, vreau să mă asigur că înțelegeți cât de profund prețuiesc principiul comunicării private. Pentru mine, acest lucru este foarte personal. M-am născut în Ucraina și am crescut în URSS în anii 1980.

„Una dintre cele mai puternice amintiri din acea vreme este o frază pe care o auzeam frecvent când mama vorbea la telefon:„ Ai grijă că Aceasta este o conversație telefonică; îți spun personal când ne vedem ”. Faptul că nu am putea vorbi liber fără teama că comunicările noastre vor fi monitorizate de KGB este în parte motivul pentru care ne-am mutat în Statele Unite când eram adolescent. ”
Doi ani mai târziu, însă, acel jurământ/promisiune a fost erodata de, bine, de capitalism, iar WhatsApp a decis că va împărtăși informațiile utilizatorilor săi cu Facebook, deși numai dacă au consimțit . Cu toate acestea, abilitatea de a renunța nu va mai fi o opțiune începând cu luna viitoare, adica luna februarie. Koum a plecat în 2018.

Asta înseamnă că utilizatorii care doresc să continue să utilizeze WhatsApp trebuie să fie pregătiți să renunțe la informații personale, cum ar fi numele lor, imaginile de profil, actualizările de stare, numerele de telefon, listele de contacte și adresele IP, precum și datele despre dispozitivele lor mobile, cum ar fi modelul numerele, versiunile sistemului de operare și detaliile operatorului de rețea, către nava mamă. Dacă utilizatorii interacționează cu companiile prin intermediul aplicației, detaliile comenzii, cum ar fi adresele de expediere și suma de bani cheltuiți, pot fi transmise și Facebook.

Registrul a cerut Facebook-ului să explice toate acestea dar a refuzat să comenteze, scrie Theregistre.com

WhatsApp ne va șterge contul dacă nu suntem de acord să partajăm date cu Facebook

Whatsapp și Messenger sunt cele mai populare aplicații de mesagerie, ambele deținute de Mark Zuckerberg, creatorul Facebook. Scriam la sfârșitul anului trecut că Facebook și Apple au intrat într-un conflict major, ca urmare a noilor reguli iOS privind transparența când vine vorba despre condifențialitate și datele colectate.

Whatsapp

Zuckerberg, văzând că Apple nu cedează, s-a hotărât să “forțeze” mâna utilizatorilor încât să accepte noua politică de confidențialitate. Astfel, acum este afișat un mesaj prin care Whatsapp ne informează că dacă vrem să mai folosim aplicația de mesagerie, datele noastre vor fi împărțite și cu Facebook. Acest mesaj apare atât pe iOS, cât și pe Android odată ce deschideți aplicația WhatsApp.

Noii termeni vor intra în vigoare din data de 8 februarie 2021. Începând cu acea dată, doar utilizatorii care sunt de acord cu politica de confidențialitate vor putea utiliza Whatsapp. Iată cum prezintă WhatsApp noile modificări:

Informații suplimentare despre modul în care gestionăm datele dumneavoastră: Noua politică vă oferă mai multe informații despre modul în care procesăm datele dumneavoastră și angajamentul nostru față de confidențialitate. Spre exemplu, am adăugat mai multe informații despre caracteristicile și funcționalitățile noi ale aplicației, dar și despre modul în care procesăm datele colectate pentru siguranța, securitatea și integritatea dumneavoastră. De asemenea, am adăugat linkuri directe spre “Centru de Ajutor” și un mod mai facil de a vă gestiona informațiile.

O mai bună comunicare cu întreprinderile mari și mici: Multe companii se bazează pe WhatsApp pentru a comunica cu clienții lor. Colaborăm cu companii care utilizează Facebook sau terțe părți pentru a ajuta la stocarea și gestionarea mai bună a comunicărilor cu dumneavoastră pe WhatsApp.

O conectare mai facilă: Ca parte a Facebook Companies, WhatsApp se asociază acum cu Facebook pentru a oferi o experiență și o integrare mai bună în portofoliul de aplicații și produse Facebook.

Informațiile afișate în aplicație sunt de fapt împachetate frumos și nu dezvăluie tocmai toate datele ce vor fi colectate și partajate cu Facebook. Chiar dacă ne îndeamnă să citim politica de confidențialitate (o puteți accesa de aici), informațiile sunt prezentare succint, parcă în scopul de a accepta cât mai repede noua politică. Iată ce colectează de fapt WhatsApp:

“Colectăm informații despre activitatea dumneavoastră în timpul utilizării serviciilor noastre. Cuprind date despre modul în care utilizați serviciile (inclusiv când interacționați cu o companie), precum și timpul, frecvența și durata activităților și interacțiunilor dumneavoastră. Jurnale, rapoarte de diagnosticare, erori ale aplicației, site-ului, date și rapoarte despre performanță. Acestea includ și informații despre caracteristicile pe care le utilizați cum ar fi mesageria, apelurile, starea, grupurile, imaginea grupului sau caracteristicile companiei.”

“În prezent, WhatsApp împarte informații din câteva categorii cu celelalte produse Facebook. Informațiile pe care le distribuim includ date despre cont (precum numărul de telefon), date despre tranzacții, informații legate de servicii, informații cu privire la modul dumneavoastră de interacțiune cu ceilalți utilizatori (inclusiv companii) în momentul utilizării serviciului, informații despre dispozitivul mobil, adresa IP, locație și poate alte informații regăsite în Politica de Confidențialitate din secțiunea “Informații pe care le colectăm” sau obținute la notificarea sau în baza consimțământului dumneavoastră”

Observăm că Zuckerberg susține în continuare ideea de promovare a afacerilor mici. Acest argument a fost folosit și în momentul când acesta a publicat mesaje defăimătoare Apple în majoritatea ziarelor din SUA. În realitate, posibilitatea de a adăuga reclame personalizate furnizează foarte mulți bani pentru Facebook.

Facebook Small Businesses

Astfel, este normal ca Zuckerberg să încerce să obțină acceptul utilizatorilor, având în vedere că Tim Cook nu dă semne de retragere. Scriam acum ceva timp că Apple deja testează afișarea mesajului prin care utilizatorii pot accepta sau refuza urmărirea activității online (detaliiaici)

Apple Track

Nu se poate nega faptul că politicile de confidențialitate și acordurile privind termenii și condițiile sunt adesea lungi, plictisitoare și ambigue. Uneori, parcă ar fi redactate în așa mod încât utilizatorii să treacă cât mai repede peste ele. Totuși, acest scandal a ridicat un „semnal de alarmă”, iar utilizatorii au început să fie atenți cu privire la datele furnizate în aplicații.

Mesajul afișăt în aplicație poate fi privit și ca un test lansat de către Zuckerberg prin care verifică dacă utilizatorii sunt dispuși să-și acorde consimțământul în favoarea utilizării aplicației. Fie că vorbim despre muncă, viața personală sau chiar școală, aplicația Whatsapp este utilizată în mod frecvent de milioane de utilizatori, inclusiv în România, scrie mobilisomo.

Bineînțeles, acum vine întrebarea. Ce vom face? Ne dăm consimțământul și utilizăm aplicația în continuare sau migrăm spre alte servicii de mesagerie online?

Un utilizator scrie: ,,Imi aduc aminte ca in anul 2011 cand am instalat Whats-App, era simplu, fara restrictii si fara sa-mi colecteze datele. Se pare acesti moguli care nu se mai satura de banet de pe urma noastra, vor sa ne stocheze datale, ma refer la viata privata si de zi cu zi. Am sa aleg Telegram sau alta aplicatie care nu ma forteaza sa faca ce vor ei.”

Un alt domn pe nume Marius acum 8 hours ago: ,,3 lucruri le prevăd perioada următoare. In primul rand interesul pentru WhatsApp va scădea radical după această mutare. Multi vor migra către Telegram sau Signal. Discord pentru grupuri, mai cunoscut la noi. Apoi cei de la Apple sigur vor lua masuri împotriva lor, nu as fi surprins sa vedem aplicațiile din curtea lui Zuky eliminate din Store. Iar în ultimul rând cu siguranță Zuky o să își puna in cap iar congresul american.

Un altul: ,,Pai frate, cum sa-mi colectezi tu pozele, discutile intime cu prietena, sotia? Te crezi mama? Arunc telefonul cu totul si pa si la gara!”

Oameni sunt revoltați și vă invităm pe această cale să vă exprimați opinia în secțiunea de comentarii a articolului. Intr-un fel sau altul nici o companie nu au voie fara acordul nostru sa ne stocheze datale. Voi ce credeti?