ZILE LIBERE 2021. S-a anunţat CALENDAR SĂRBĂTORI LEGALE 2021,

ZILE LIBERE 2021. Dacă 2020 a fost un răsfăţ pentru angajaţi, cu multe libere legale, minivacanţe şi telemuncă în pandemie, anul 2021 vine cu veşti proaste pentru bugetari şi nu numai. Conform calendarului sărbătorilor legale, sunt 15 zile libere în total, însă, veste proastă abia acum vine, opt dintre acestea pică în weeekend, care oricum era liber prin lege, scrie Romania TV.

ZILE LIBERE 2021. Nu avem însă numai veşti proaste. Cele două zile libere de Paste 2021 ne vor oferi un prim weekend prelungit cu Vinerea Mare (zi libera) si a doua zi de Paste. Planificați-vă vacanța dumneavoastră şi în funcţie de zilele libere, că de pandemie poate ne scapă vaccinul anti-Covid 19.

Zile libere 2021, calendar complet:

1 ianuarie, 2 ianuarie — Anul Nou
24 ianuarie — Ziua Unirii Principatelor Române
30 aprilie -Vinerea Mare,
2 -3 mai – Paște ortodox 2021
1 mai — Ziua Muncii
1 iunie – Ziua Copilului
20 iunie (duminică) – Rusalii, 21 iunie (luni) — A doua zi de Rusalii
15 august — Adormirea Maicii Domnului
30 noiembrie — Sfântul Andrei
1 decembrie — Ziua Națională a României
25 decembrie, 26 decembrie — Crăciunul

Potrivit Codului Muncii, persoanele care trebuie să lucreze în zilele declarate sărbători legale au dreptul la zile libere în compensaţie, în decurs de o lună, sau la o sumă suplimentară echivalentă cu un spor „ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru”.

Dacă salariații lor lucrează în zile de sărbătoare legală, angajatorii sunt obligați să le acorde acestora compensații. Adică, pentru lucrul în zilele libere, salariații au dreptul la compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile. Dacă nu se poate acorda liber, salariații au dreptul la un spor salarial de cel puțin 100% din salariul de bază.